3 saker du bör fundera kring om du ska välja bokföringsprogram 

Det är inte lätt att starta ett företag. Faktum är att det kräver mycket efterforskning och planering för att det ska kunna bli bra. Du kan inte bara göra det på ett infall, men om du vill att din idé ska fungera är det värt den lilla tid och de pengar som krävs för att skaffa lite information innan du börjar sätta igång din resa som egenföretagare.

En av de saker du som företagare behöver fundera lite kring är hur ditt företag ska sköta bokföringen. Idag finns det en hel del olika bokföringsprogram, och valet av bokföringstjänst bör i högsta grad baseras på hur stort eller litet ditt företag är samt vilka funktioner du behöver.

Att få koll på sin bokföring från starten är en nyckelfaktor för framgång, eftersom ett effektivt sätt att hantera dina pengar och hålla reda på dina utgifter hjälper dig att växa som företag och att hålla bättre koll på hur det går för ditt företag. Det är ju dessutom ett lagkrav, så det är även viktigt att det blir rätt av den anledningen.

1. Vilken typ av företag har du?

Att hitta det bästa bokföringsprogrammet kan vara komplicerat om du inte vet vad du ska börja. Det finns en stor mängd olika programvaror, men ju större utbudet är, desto svårare kan det vara att ta reda på vilken som är bäst lämpad för ditt företag.

När du väljer ett bokföringsprogram bör ditt val ta hänsyn till vilken bolagsform ditt företag har. Har du en enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag? På så sätt kan du utesluta vissa programpaket som inte passar ditt företag. Även bransch kan spela roll då vissa program kan fungera bra eller mindre bra med specifika branscher.

2. Vad vill du få ut av bokföringsprogrammet?

När du vet vilken typ bokföringsprogram ditt företag har behov av är det dags att titta på vilka funktioner som behöver finans i det bokföringsprogram som du ska använda. Det är viktigt att tänka på detta innan du börjar titta på dina alternativ, så att du kan få en uppfattning om vilka program som passar dig.

Vad behöver du hålla reda på? Behöver du funktioner för att hantera ett varulager? Vill du göra mycket bokföring manuellt eller föredrar du om så mycket som möjligt är automatiserat? Ställ dig själv ett gäng liknande frågor så kommer du mycket lättare kunna hitta rätt tjänst för dig.

3. Vilken prisklass arbetar du med?

Du behöver inte spendera mycket pengar på ett bokföringsprogram. De flesta program erbjuder numera månadsabonnemang och även om detta oftast rör sig mindre avgift så kan det vara väl värt det jämföra de olika programmens kostnader så att du inte spenderar mer än vad du behöver.

Men finns det kostnadsfria bokföringsprogram då? Det finns vissa kostnadsfria bokföringsprogram, men de har oftast vissa begränsningar, och därför kan det vara klokt att trots allt välja ett program som kostar pengar. I slutändan är det ändå värt det eftersom du då får full funktionalitet vilket underlättar arbetet.