5 grundläggande saker som varje låntagare behöver veta om lån

Om du går i tankarna att ta ett lån så finns det några saker du behöver känna till. Låntagare i allmänhet kan lätt känna sig överväldigade av hela denna process, men om du tar det ett steg i taget och läser på noggrant så kommer du att kunna fatta ett välgrundat beslut.

Men vad är det egentligen som man behöver känna till när det kommer till att låna pengar då? Ja, som sagt finns det en hel del information som kan vara användbar, men för att göra det hela lite enklare för dig har vi idag tagit fram de fem saker som tycker är extra viktiga att du känner till innan du lånar pengar.

Nu sätter vi igång!

1. Ha koll på räntan och övriga avgifter

När du tittar på lån är det viktigt att hålla koll på räntan som följer med dem. Det sista du vill är att bli överraskad av en hög ränta när du trodde att du tog ett lån med låg ränta.

Men fokusera inte enbart på räntan. Se även till att du har koll på övriga avgifter som ibland kan vara kopplat till ett lån. Vissa långivare kan till exempel ta ut uppläggnings- eller administrationsavgifter och det är ju något man bör undvika om man vill betala så lite som möjligt.

Detta hänger ihop lite med att ha en bra koll på lånevillkoren i allmänhet, dvs se till att du faktiskt har koll på vad lånet innebär, hur mycket du ska betala, och vad som gäller för dig som låntagare.

2. Det finns olika typer av lån

Idag finns det flera olika typer av lån som man kan ansöka om. De vanligaste typen är privatlån, men det finns också mängder av andra krediter. Allt från lån med och utan säkerhet, till lån med fast och rörlig ränta.

Varje typ av lån har sina egna för- och nackdelar, så det är viktigt att välja det som passar dig. Ett privatlån är till exempel ofta ett bra alternativ om du behöver pengar för ett specifikt ändamål, till exempel för att köpa en ny gräsklippare eller betala för ett bröllop.

Några andra typer av vanliga lån är bland annat smslån, bolån, företagslån och studielån. Om du ska låna pengar är det viktigt att du tar dig tid att undersöka vilket lån som passar dig och ditt ändamål bäst.

3. Lån är inte alltid bra

Trots att lån kan vara ett bra finansiellt hjälpmedel så är det det är viktigt att komma ihåg att de inte alltid är ett lämpligt alternativ. I vissa fall kan det faktiskt vara bättre om du inte tar ett lån överhuvudtaget.

Om du till exempel redan har de svårt att få ihop din ekonomi så kommer inte ett lån kunna ta dig ur denna situation. Visst kommer du kortsiktigt få in en massor av pengar på kontot, men vad gör du sen när det är dags för att betala tillbaka lånet?

Faktum är att om man inte är försiktig så kan man väldigt lätt skuldsatt för en lång tid framöver, så se därför till att endast ta lån som du är helt säker på att du kommer kunna återbetala det i tid.

4.  Lånets löptid

Som låntagare är det även viktigt att känna till vad löptid är för något. Egentligen är det väldigt simpelt, och kort sagt är det den tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Ibland kan det även kallas för återbetalningstid.

Den löptid du får på ditt lån kan variera en hel del, och beror på en rad olika faktorer. Till exempel kan typen av lån, din kreditvärdighet och det belopp du lånar påverka hur lång återbetalningstid du får på ditt lån.

Generellt sett gäller att ju längre återbetalningstiden är, desto lägre blir dina månadsbetalningar. Detta innebär dock också att du i slutändan kommer att betala mer i ränta över tid eftersom lånet är ”aktivt” under en längre tid.

5. Möjligheterna att låna pengar

Är det möjligt för vem som helst att låna pengar? Det korta svaret på denna fråga är nej. Och detta beror på att det finns ett antal faktorer som långivarna tar hänsyn till när de bedömer din ansökan.

De flesta långivare vill till exempel se bevis på inkomst och anställning samt en god kredithistorik. Du måste även vara över 18 år, men i vissa fall även äldre än så.

Betalningsanmärkningar kan vara ett hinder för att få låna pengar, men det gör det inte omöjligt. Ditt urval av kreditgivare kommer dock drastiskt att minska beroende på om du har en betalningsanmärkning eller inte.