Bra saker att tänka på för dig som ska börja investera i aktier

Vill du få avkastning på dina pengar kan det vara en bra idé att investera i aktier. Det som stoppar många från att komma igång är dock det där första steget, man vet inte var man ska börja helt enkelt.

För någon som är helt ny till att investera i aktier är denna känsla såklart helt förståeligt. Det är ju enkelt att starta själva aktiekontot och det kan man göra direkt på nätet och det tar bara några få minuter. Men det som är lite svårare är när man väl ska komma igång och placera pengarna, t.ex. välja vilka aktier man ska köpa och hur mycket man ska investera.

Vi kommer nu att gå igenom ett par olika grundläggande tips som kan vara bra att ha med sig när man investerar i aktier. Som du säkert förstår så finns det mycket mer utöver dessa tips som man behöver lära sig för att bli duktig, men punkterna nedanför är en bra grund att stå på. En bra sajt att kolla in om man vill lära sig mer om aktier och investeringar är Pengar.gg som har lärorik information om just detta område.

Investera pengar du har råd att förlora

Du bör vara medveten om att alla investeringar är förknippade med risk och att du kan förlora de pengar du har investerat. Det finns helt enkelt inga garantier när man placerar pengar i finansiella instrument och värdepapper.

Därför kan det vara en bra idé att enbart investera pengar som du faktiskt har råd att förlora. Du ska därmed inte riskera hela din privatekonomi genom att köpa in dig i väldigt riskfyllda aktier. För om det skulle gå snett så kan det få en kraftigt negativt påverkan på din privatekonomi och ditt liv i stort.

Särskilt viktigt att vara restriktiv med vilka pengar man investerar är det i början när man är ny till detta område. Då är det lätt hänt att man efter ett litet tag börjar tro att man kan allt och att man därför kan ta högre risk. Men så är det definitivt inte eftersom aktier, fonder, och investeringar i allmänhet tar tid att bli riktigt duktig på.

Köp aktier du känner till

Det är inte konstigt om du som precis ska ge dig ut på börsen känner att det känns lite rörigt. En rekommendation är därför att du köper aktier i företag som du känner till. Du behöver helt enkelt veta vad företaget sysslar med och hur de genererar intäkter och vinst.

Kolla vilka företag som finns runtomkring dig i din vardag för att få lite inspiration. Kanske har du ditt bankkonto hos Swedbank? Eller så kanske du använder en iPhone? Du kanske handlar din mat på ICA? Eller har Telia som mobiloperatör?

Men ihåg att bara för att du känner till företaget så behöver detta inte innebära att du bör investera i det. Detta tips är snarare till för att ge dig inspiration och hjälpa dig att få upp ögonen för företag som du redan idag har lite koll på vad de sysslar med. Gör därför alltid din egna analys innan du investerar dina pengar i något företag.