Privatekonomi för nybörjare (en enkel guide)

Privatekonomi kan verka komplicerat och skrämmande, men det behöver det inte vara. Faktum är att de flesta som känner så har helt enkelt inte samlat på sig tillräckligt med kunskap ännu. När man känner till grunderna och vet hur man ska upprätthålla en bra privatekonomi brukar de flesta kunna se det hela från ett annat perspektiv – ett perspektiv där det inte är svårt eller skrämmande.

I den här artikeln kommer vi, som titeln kanske redan har avslöjat, att gå igenom ett bra grundläggande saker man bör känna till när det gäller privatekonomin. Och vi ska göra det på ett sätt som är lätt för alla att förstå, dvs även nybörjare och de som inte kan så mycket sedan innan.

Vår förhoppning är att du ska få en bättre förståelse för hur du ska hantera dina pengar och fatta sunda ekonomiska beslut.

Det finns ingen universallösning

Till att börja med är det viktigt att förstå att när det gäller privatekonomi så finns det sällan någon universallösning som passar lika bra för alla personer.

Det som fungerar för någon annan kanske inte är rätt för dig, och du måste hitta det som fungerar bäst för dina individuella omständigheter om du vill kunna se några positiva resultat.

Men med detta sagt, det finns såklart saker som är bättre än andra att göra eller tänka på – varav några kommer vi nu att gå igenom.

Låna inte mer pengar än du behöver

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg när det gäller privatekonomi är att du aldrig ska låna mer pengar än du behöver.

När du skuldsätter dig förbinder du dig i princip till en framtid där du måste betala tillbaka mer pengar än vad du ursprungligen lånade. Detta kan vara en svår börda att bära, så försök att undvika att låna pengar om du kan.

Om du däremot bestämt dig för att låna pengar och behöver hjälp med att låna pengar låg ränta är det otroligt viktigt att du läser på ordentligt och alltså lånar med måtta. Fundera noga igenom beslutet innan så att du kan minimera eventuella risker eller svårigheter med att betala tillbaka lånet.

Skapa en budget och håll dig till den

Att skapa en budget är ett av de bästa sätten att få ordning på din ekonomi.

Det gör det möjligt för dig att se vart dina pengar går och hur mycket du har kvar varje månad. En budget kan dessutom hjälpa dig att fatta välgrundade beslut om hur du ska spendera dina pengar och spara inför framtiden.

Det är viktigt att komma ihåg att du alltid bör vara flexibel med din budget – den ska inte vara fastslagen i sten och det kan finnas tillfällen då du behöver justera den. Men att ha en budget är en bra utgångspunkt, och kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår ekonomiskt.

Investera långsiktigt

Vissa tänker att det ska börja spara och investerare ”senare när de har mer pengar över”. De har helt enkelt att tankesätt att skjuta upp sparandet till ett annat tillfälle som de hoppas ska komma i framtiden. Men enligt oss är detta helt fel tillvägagångssätt, och låt oss förklara varför.

Det kan självklart verka meningslöst om man bara kan spara 100 kronor per månad, men faktum är att om du investerar pengarna rätt så kommer även det resultera i en stor summa på lång sikt. Anledningen till detta är att ränta-på-ränta-effekten gör att även mindre belopp kan växa till sig om man bara ger det tillräckligt lång tid kombinerat med hyfsad avkastning (t.ex. via aktier).

I korthet är det viktiga alltså att bara komma igång med sparandet så snabbt som möjligt, oavsett hur lite pengar man har möjlighet att spara. Det kan tyckas vara en skrämmande uppgift, men om du börjar i liten skala och gradvis ökar ditt sparande med tiden kommer du att vara i en mycket bättre position längre fram.

Det finns många olika sätt att spara pengar, så hitta ett som passar dina behov bäst och håll dig till det. Kom dock ihåg att anpassa din riskprofil efter hur mycket pengar du är villig att förlora. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde, och om du har otur kan en investering du gör resultera i att du blir av med alla dina pengar.

Skapa en buffert

Sist men inte minst är det viktigt att ge sig själv en ekonomisk trygghet genom att skapa en buffert som du har på ett vanligt konto. Detta är därmed pengar som du inte bör investera i aktier eller fonder eftersom du inte vill riskera att de minskar i värde plus att de ska vara lätta att komma åt.

En buffert är helt enkelt en summa pengar som du har sparat ihop i händelse av en nödsituation. Detta kan vara allt från 10 000 till 50 000 kr, beroende på dina individuella omständigheter. Det fina med att ha en buffert är att det ger dig lugn och ro att veta att om du förlorar ditt jobb eller om något annat händer har du tillräckligt med pengar för att klara dig själv tills du är på rätt bana igen.