Tänk på detta när du ska ta ett lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet har under de senaste åren fått ett ganska dåligt rykte. Detta beror nog till största sannolikhet på att dessa lån helt enkelt vanligtvis har en högre ränta än de lån som är med säkerhet. Med det sagt är ett lån utan säkerhet inte ett dåligt lån. Tvärtom kan det i vissa ekonomiska situationer vara det perfekta lånet att ta.

Vi vill med denna artikel förmedla information om just lån utan säkerhet. Det finns idag många förutfattade meningar om vad dessa typer av lån som helt enkelt inte stämmer. Därför har vi bestämt oss för att här nedanför gå igenom några av de viktigaste sakerna som man bör ha koll på när det kommer till dessa lån.

Nu sätter vi igång!

Vad finns det för olika lån utan säkerhet?

Innan vi besvarar frågan om vilka olika typer av lån utan säkerhet som finns tänker vi att det är bra att reda ut vad denna typ av lån är för något. Dessa lån är där du som låntagare inte behöver lämna någon pant eller säkerhet när du ansöker om lånet.

Ett vanligt exempel på ett lån med säkerhet är bolån där själva bostaden blir säkerheten för lånet. Skulle du inte kunna betala av lånet kommer din långivare att ta över bostaden. Eftersom banken har denna säkerhet kan de även erbjuda dig som låntagare än lägre ränta.

Så, vilka lån utan säkerhet finns det? Ja, de vanligaste lånen utan säkerhet är privatlån och snabblån/sms-lån. Skillnaden på dessa två lån är att privatlån vanligtvis brukar röra sig om lite större summor än snabblån. Privatlån brukar även ta upp tids 2-5 bankdagar att få beviljade.

Snabblån utan säkerhet däremot rör sig om lite mindre belopp och med dessa lån precis namnet antyder kommer du kunna få pengarna insatta på ditt konto väldigt snabbt (i många fall samma dag).

När passar det att ta ett lån utan säkerhet?

Ja, det finns alltså en hel del likheter och olikheter mellan dessa två olika typer av lån. Den största likheten är såklart att båda dessa lån är utan säkerhet. Även fast båda dessa lån är utan säkerhet bör dessa inte blandas ihop. Det finns nämligen situationer där snabblån är det bästa alternativet och andra tillfällen där privatlån är vägen att gå.

När bör du ta ett snabblån då? Jo, eftersom att du med snabblån kan få pengarna utbetalda väldigt snabbt, rekommenderar vi att du bara tar dessa typ av lån när du verkligen är i behov av pengar snabbt. Detta beror på att snabblån ofta har mycket högre ränta än privatlån.

Till skillnad från snabblån är privatlån mycket bättre att ta om du till exempel behöver pengar till någon planerad större kostnad. Det kanske rör sig om att du ska köpa en ny tv eller köpa ett växthus, eller kanske uppgradera till en ny fin bil. Privatlån har vanligtvis lägre ränta än snabblån och därför är dessa lån bättre att ta om du inte behöver få pengarna in på kontot redan samma dag.