Vad är CFD?

CFD eller contract for difference som det är en förkortning av är ett slags derivatinstrument som investerare kan använda sig av för att spekulera i prisförändringar av aktier, aktieindex, råvaror, valutor, eller andra typer av tillgångar.

Om du är helt ny till området förstår vi att det kan kännas lite rörigt. Det är också just därför vi skriver denna artikel, för att vi vill att fler ska få en ökad förståelse kring vad CFD är och hur det fungerar.

Innan vi sätter igång bör vi nämna att den här artikeln endast kommer gå igenom det allra mest grundläggande. Så om du vill lära dig ännu mer kring detta rekommenderar vi att du klickar vidare till cfdinfo.se som har väldigt bra information på det här ämnet.

Vi bör dessutom påpeka att CFD-handel inte är något för nybörjare. Läs därför på ordentligt innan du börjar handla och var medveten om att alla investeringar kan både öka och minska i värde.

Fördelarna med CFD och varför det är populärt

Det finns flera fördelar med CFD och det är också tack vare dessa som CFD-handel har blivit så pass populärt på senare år. Allt fler har helt enkelt fått upp ögonen och intresserat sig för den här typen av derivatinstrument.

Många traders över hela världen använder sig av CFD, och det beror till stor del på att detta instrument gör det möjligt att handla i ett otroligt stort utbud av värdepapper och tillgångsslag. Som vi nämnde tidigare så är det möjligt att handla bland annat aktier, råvaror, och valutor.

CFD-kontrakt möjliggör även handel med hävstång. Detta innebär i princip att du investerar med lånade pengar och att du får en större effekt på både uppsidan och nedsidan. Om du handlar med hävstång och den underliggande tillgången ökar i värde får du en högre avkastning jämfört med om du inte hade haft hävstången. Men tvärtom innebär det även att dina förluster blir större.

Det är populärt att använda CFD-kontrakt för att genomföra en s.k. hedge. Enkelt förklarat innebär hedge att man neutraliserar kursrörelserna i en annan investering genom att ta motsatt position i CFD-kontraktet. Säg att du t.ex. äger aktier i ett företag som du inte vill sälja, men du tror att aktien kommer gå ner i pris, då kan du köpa ett CFD-kontrakt där du blankar aktien och då blir din totala position neutral.

Hur kommer man igång med CFD-handel?

Det är faktiskt inte så svårt att komma igång med själva handeln, utan det svåra är att bemästra själva kontrakten och hur man bör agera – dvs att man har rätt och tillräckligt med kunskap.

Men för att kunna köpa ett CFD-kontrakt behöver du först och främst vara myndig, och därefter behöver du starta ett konto på en handelsplattform som erbjuder CFD-handel. Det finns ett flertal aktörer inom detta område, men vilken du ska välja kommer vi inte att gå in på i den här artikeln.

När du väl har ett konto är det dags att välja vad du vill handla och hur många CFD-kontrakt du vill köpa. Svårare än så är det egentligen inte. Vi rekommenderar strakt att du använder dig av funktionen stop loss som begränsar hur mycket du kan förlora på en enskild trade.