3 tips för dig som vill börja investera i aktier

Det är många som ständigt säger att man bör investera i aktier för att säkra upp sin ekonomiska framtid. Men det som dessa personer vanligtvis inte säger är hur man faktiskt ska gå till väga för att komma igång med sitt sparande.

För en nybörjare som är helt grön inom allt vad det gäller aktier och börsen kan det kännas ganska hopplöst när man väl ska börja investera. För att göra det lite lättare för dig som vill komma igång på börsen så kommer vi i denna artikel ge dig 3 tips som kommer att hjälpa dig på vägen.

Det är värt att notera att dessa tips listas utan inbördes ordning. Vi vill även passa på att nämna att det såklart finns otroligt mycket mer att lära sig när det kommer till att investera på börsen än det som vi lyfter upp idag.

Skaffa en plan och strategi

Vårt första tips är att du ser till att fundera ut en bra plan och strategi för ditt sparande. Detta låter kanske lite krångligt och svårt, men det behöver faktiskt inte vara så komplicerat som många tror.

Faktum är att du kan ha en väldigt enkel strategi och ändå lyckas väldigt väl. I många fall är det faktiskt så att en enkel strategi är bättre än en avancerad. Det går såklart att göra strategin väldigt invecklad om man vill, men det är alltså inget måste.

En aktiestrategi innebär till exempel att du på förhand bestämmer dig för vilka typer av aktier du ska handla till din portfölj och när du ska köpa dem. Det kan även vara bra att bestämma sig för  när man ska sälja sina aktier. På så sätt har du lättare att ta dina köp- och säljbeslut när det väl blir dags.

Läs på om ämnet

Idag är det lättare än någonsin att lära sig saker på egen hand. På webben finns all information som man kan tänkas behöva veta när det kommer till att investera på börsen. Det finns en hel del olika bloggare och hemsidor som tillhandahåller kvalitativ information kring detta stora område.

En av våra personliga favoriter är Västkustinvesteraren. Han har skrivit om det mesta när det kommer till just detta. Undrar du t.ex. något kring ett nyckeltal eller om du inte skulle förstå ett visst ord så har han med största sannolikhet skrivit om just detta. Här hittar du Västkustinvesterarens aktietips och mycket (mycket) mer.

Sprid dina risker

När man investerar på börsen finns det såklart alltid en viss risk att man förlorar de pengar man investerat. Därför är det viktigt med en god riskhantering så man undviker onödiga förlustaffärer. Vad man generellt kan se hos svenskar som investerar på börsen är att de är förvånansvärt dåliga på att sprida på riskerna.

Det finns ett par olika sätt som man kan använda för att sprida riskerna när man investerar. Något av det viktigaste är att du ser till att din portfölj innehåller tillräckligt många olika aktier. Anledningen till detta är enkel; din portfölj kommer inte påverkas lika mycket negativt jämfört med om du bara har ett eller ett fåtal bolag och om ett eller flera av dessa bolag utvecklas dåligt.

En bra tumregel är att äga omkring 12-15 aktier i 5-6 olika branscher för att ha en god riskspridning. Följer du detta råd kommer du drastiskt att minska den risk du exponeras för när du investerar i aktier.