Bra saker du bör veta om kreditkort

De flesta har säkert någon gång hört att det ska finnas så otroligt många bra fördelar med kreditkort. Det många dock inte känner till är hur kreditkort egentligen fungerar. För vad är skillnaden mellan ett kreditkort och ett helt vanligt kontokort?

Den stora skillnaden på kredit- och kontokort är att den förstnämnda har en kredit kopplad till kortet. Med kreditkort får man en faktura på alla sina köp istället för att de dras i samband med att köpet görs. Dessa fakturor kan betalas i sin helhet, men det är även möjligt att delbetala. Fördelen med att betala direkt är att då tillkommer ingen ränta.

Du vet alltså nu i stora drag vad ett kreditkort är (inte så komplicerat eller hur). Det finns dock en hel del saker kvar som är bra att veta om dessa kort. I denna artikel kommer vi gå igenom några bra saker som du bör veta om just kreditkort. Vår målsättning är att informera människor inom ämnet, men även förhindra att folk hamnar i ekonomiska knipor på grund av kreditkort eftersom de helt enkelt saknar kunskap inom området.

Nu sätter vi igång!

Vilka avgifter finns det?

Finns det något som man måste betala extra för när man använder sig av ett kreditkort? Det enkla svaret här är ja, men det går att minimera de avgifter och räntor som man är tvungen att betala. Genom att till exempel betala sina fakturor inom de räntefria dagarna slipper du räntan som tillkommer annars.

Många kreditkort har även en årsavgift som man behöver betala. Det ska dock tilläggas att det även finns en del kreditkort som inte har någon årsavgift alls. Det allra vanligaste är dock trots allt att årsavgiften ligger på några hundra kronor.

Det är väldigt viktigt att du ser till att betala dina fakturor från kreditkortsföretaget i tid. Uteblivna betalningar kan innebära förseningsavgifter och om det går riktigt illa kan det till och med ärendet hamna hos Inkasso och i slutändan Kronofogden – och det vill man verkligen undvika.

Hur hittar man rätt kreditkort?

Ja, att hitta rätt kreditkort är inte det lättaste. Det första du behöver göra är att ta reda på vilket kreditkort som är bäst för dig. Detta gör man enklast genom att fråga sig själv vad man ska använda kortet till? Ska du till exempel använda kortet när du ska ut och resa, så kan det vara en god idé att införskaffa dig ett kreditkort som ger dig bonus vid resor.

När du väl vet vilket typ av kreditkort som du ska ha så bör du se till att jämföra de tillgängliga alternativen. Detta kan du enkelt göra hos t.ex. bästakreditkortet.se. Hos dem kan man jämföra flera olika faktorer direkt på deras webbsida. De har tagit fram en stor lista med information kring respektive aktör, så att det ska vara så enkelt som möjligt för dig.

När du valt vilket kort du är intresserad av är det sedan bara att skicka iväg din ansökan till dem. Efter du skickat iväg ansökan behöver du invänta att kreditupplysningen som genomförs av UC ska bli klar. Ser din kreditupplysning bra ut kommer du sannolikt att få godkänt på din ansökan.