Hur kan man förbättra sin kreditvärdighet?

Att ha en bra kreditvärdighet är avgörande när man ska ansöka om ett lån eller ansöka om ett kreditkort.

Lite kortfattat kan man säga att det är kreditvärdigheten som till stor del avgör hur lätt eller svårt det är att få låna pengar och till vilka villkor. En dålig kreditvärdighet kan innebära högre räntor, svårigheter att få lån beviljade eller att man får låna mindre pengar. Tvärtom kan en bra kreditvärdighet göra att du får förmånliga lånevillkor.

Men vad är det egentligen som avgör kreditvärdigheten och hur kan man förbättra den? I denna artikel ska vi titta närmare på detta och ge dig tips på hur du kan arbeta för att förbättra din kreditvärdighet.

Nu sätter vi igång!

1. Betala räkningarna i tid

Det är såklart alltid viktigt att betala sina räkningar i tid, men det är framförallt en viktig komponent om man vill upprätthålla en god kreditvärdighet samt förbättra din nuvarande kreditvärdighet om du tidigare var mindre bra på att göra just detta.

När du betalar räkningar sent eller missar betalningar kan det allvarligt skada din kreditvärdighet eftersom det är ett tecken på att du inte är pålitlig med pengar och inte klarar av att betala i tid.

För att se till att dina räkningar alltid betalas innan förfallodatumet och att din kreditvärdighet förblir hög så är det viktigt att upprätta en plan för hur du ska hantera de räkningar som kommer in. Det kan t.ex. vara att du en specifik dag går igenom och betalar allt, eller att du försöker lägga så mycket som möjligt på autogiro så att pengarna dras av sig själv när det blir dags.

2. Minska din skuldsättning

Det är också bra att försöka minska sin skuldsättning om man vill förbättra sin kreditvärdighet eftersom det visar att man har god förmåga att hantera sina skulder och att man inte lever över sina tillgångar.

När man har hög skuldsättning så signalerar det till kreditgivare att man har svårt att hantera sina ekonomiska åtaganden och att det finns en högre risk för att man inte kommer kunna betala tillbaka lånet.

3. Låna pengar via låneförmedlare

Ett annat bra sätt att förbättra din kreditvärdighet är att låna pengar via låneförmedlare. Låneförmedlare är företag som fungerar som mellanhänder mellan låntagare och långivare och kan hjälpa dig att hitta lån med bättre villkor, lägre ränta och enklare återbetalningsplaner.

Genom att låna genom dessa förmedlare kan du få den finansiering du behöver samtidigt som låneansökningar via dessa företag inte påverkar din kreditvärdighet lika negativt som om du på egen hand hade ansökt om lån hos alla de långivare som låneförmedlaren samarbetar med. Men du ska såklart inte låna mer pengar än vad du har råd att betala tillbaka – oavsett om du lånar via en låneförmedlare eller inte.

4. Skaffa en stabil inkomst

Sist men inte minst är det viktigt att ha en stabil inkomst för att kunna förbättra sin kreditvärdighet eftersom det visar att man har en förmåga att tjäna pengar och att man har en källa till inkomst som man kan använda för att betala tillbaka lån och krediter.

En stabil inkomst signalerar till kreditgivare att man har en förmåga att hantera sina ekonomiska åtaganden och att det finns en låg risk för att man inte kommer kunna betala tillbaka lånet.

Några slutord

Genom att följa dessa tips bör du kunna se en positiv förändring av din kreditvärdighet med tiden och göra det lättare för dig att få de lån och den finansiering du behöver.

Ta dig tiden och kolla närmare på din ekonomi för att se om det finns potential att förbättra din kreditvärdighet och se till att implementera de tips som vi listat idag. Lycka till!